Voor welke big bag moet ik kiezen?

Wist je dat er meer dan 50 verschillende modellen big bags bestaan? Als je op zoek bent naar de ideale big bag voor jouw werk, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. In deze blog leggen we uit wat de voordelen zijn van extra functies zoals losslurven, vulslurven, schorten en kleppen. We bespreken ook welke bags het meest geschikt zijn voor verschillende materialen zoals zand, puin en hout. Ontdek nu welke big bag perfect aansluit bij jouw werkzaamheden! 

Waar moet ik opletten bij het kopen van een big bag 

Bij het kiezen van een big bag is de juiste grootte van groot belang. Als je veel afval moet afvoeren, is een standaard big bag van 90 x 90 x 110 cm met een inhoud van 1 kuub ideaal. Voor kleinere tuinklussen is de compacte big bag van 45 x 45 x 45 cm met een inhoud van 100 liter perfect. 

Daarnaast is de draagkracht van de big bag zeer belangrijk, vooral bij zwaar afval. Kies bij zwaar afval voor een big bag heavy met een capaciteit van 2.000 kilo. Voor kleine hoeveelheden afval die je gemakkelijk wilt verplaatsen, is de handzame big bag mini de beste oplossing. 

Tenslotte is het belangrijk om te letten op de Safe Working Load, de Safety Factor en het specifieke type big bag dat je nodig hebt. 

Meer dan alleen standaard big bags 

Big bags, ook wel bekend als kuubzakken of bulkzakken, zijn veelzijdig inzetbaar bij verschillende werkzaamheden. Naast de standaard variant zijn er ook opties met extra functies zoals een losslurf, vulslurf, schort of klep. 

Big bag met losslurf 

Een losslurf is een handige toevoeging aan een big bag, met een ronde opening aan de onderkant. Hierdoor kun je de inhoud eenvoudig en zonder schade legen, zonder dat je de zak hoeft te openen. Bovendien maakt een lossysteem het mogelijk om de inhoud gecontroleerd te laten vrijkomen. Deze functie is vooral nuttig voor big bags met voer, grind, graan, korrels of zaden, waarbij gecontroleerd lossen essentieel is voor verdere verwerking of opslag in machines. 

Big bag met vulslurf 

Een vulslurf is een ronde opening aan de bovenkant van een big bag, ontworpen om morsen tijdens het vullen te voorkomen. Deze functie is vooral handig bij het vullen van lichte materialen, zoals zaden, diervoer, plastic korrels, sojabonen of graan, waarbij gemorst kan worden. 

Big bag met losslurf & vulslurf 

Sommige big bags hebben zowel een vulslurf als een losslurf, wat het vullen en legen gemakkelijker maakt en het risico op morsen vermindert. Deze multifunctionele big bags met slurf combineren de voordelen van zowel een vulslurf als een losslurf. 

Big bag met schort 

Een big bag met schort heeft aan de bovenkant een verlengstuk dat even groot is als de opening van de zak zelf. Dit schort kan snel en eenvoudig worden dichtgemaakt met behulp van een koord, waardoor de inhoud veilig blijft en niet wegwaait. Deze zakken zijn ideaal voor lichte producten of items die bescherming nodig hebben tegen vuil van buitenaf. Ze worden vaak gebruikt tijdens transport om te voorkomen dat bijvoorbeeld kiezels, grind of zand uit de zak morsen. 

Kuubzak met klep 

Een big bag met een klep is perfect voor lichte materialen die niet mogen wegwaaien maar wel regelmatig gebruikt worden. De klep, vergelijkbaar met die van een kliko, is eenvoudig en snel te gebruiken doordat hij volledig kan worden geopend en gesloten. Deze zakken zijn populair bij dakdekkers voor het opslaan van piepschuim tijdens werkzaamheden en worden ook vaak gebruikt voor het afvoeren van isolatiemateriaal, als een soort bouwcontainer. 

https://www.profipack.nl/afval-hygiene/afvalzakken/big-bags

Over de auteur

Scroll naar boven